Search This Blog

Thursday, 15 September 2011

KEMERDEKAAN DALAM ERA GLOBALISASI

APA ITU GLOBALISASI
Satu proses untuk meletakkan dunia dibawah satu unit yang sama tanpa dibatasi oleh sempadan dan kedudukan geografi sesebuah negara.

APA ITU KEMERDEKAAN
Membebaskan diri daripada cengkaman kuasa seterusnya berusaha bangkit sebagai bangsa bermaruah.

Setiap tahun rakyat Malysia akan menyambut Hari Kemerdekaan dan sambutan Hari Kemerdekaan pada tahun ini akan berlangsung pada hari esok bersamaan dengan 16 September 2011 bersempena dengan Hari Malaysia. Namun persoalanya adakah kita benar-benar merdeka di era globalisasi ini...?

Secara umumnya, rakyat Malaysia hanya merdeka atas nama sahaja, tetapi tidak merdeka dalam pelbagai aspek, khususnya dalam era globalisasi ini. Sebagai contoh, rakyat Malaysia tersepit dengan pemikiran dan pandangan orang barat, rata-rata mereka yang mempunyai kelulusan yang tinggi takut untuk mengeluarkan idea dan hujah masing-masing khususnya di persada antarabangsa. Mereka hanya mampu mendengar dan mengikut sahaja.

Di samping itu, budaya turut menjadi persoalan dalam isu globaliasasi di negara yang sudah 54 tahun mengecapi kemerdekaan, sebagai contoh  budaya fesyen, bahasa dan hiburan. Rata-rata generasi kini tidak mahu melepaskan peluang untuk mengikut trend yang dibawa oleh orang eropah. Antara fesyen pakaian yang digemari diseluruh dunia adalah seperti seluar Jean Levis, Pierre Cardin dan Yves Saint Laurent. Sekiranya mereka tidak mengikuti fesyen seolah-olah mereka masih hidup dibawah tempurung. Rakyat Malaysia juga segan untuk mempertahankan pemakaian baju kurung untuk kehidupan seharian mereka, mereka hanya memakai baju kurung dan baju melayu apabila menyambut hari raya dan menghadiri majlis keramaian sahaja.

Benarkah Malaysia sudah merdeka sepenuhnya...? Selamat Hari Raya dan Selamat Menyambut Hari Malaysia....1 MALAYSIA TRANSFORMASI BERJAYA RAKYAT SEJAHTERA....
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...