Search This Blog

Thursday, 22 December 2011

Bukit Bintang sebagai Global Village

Bandaraya Kuala Lumpur mempunyai kawasan Segi Tiga Emas, salah satunya adalah Bukit Bintang. Bukit Bintang merupakan sebuah bandar raya terulung yang mempunyai ekonomi berorentasikan perdagangan.

Bukit Bintang ini dikategorikan oleh masyarakat setempat sebagai sebuah tempat dalam proses untuk mencapai tahap bandaraya global dari segi imej yang ditampilkan oleh Kuala Lumpur umumnya dan Bukit Bintang khususnya bagi memerihalkan mengenai imej global Kuala Lumpur ke tahap yang efisien di Bukit Bintang.

  
Imej yang dibawa oleh Kuala Lumpr telah menyerap sepenuhnya ke kawasan Bukit Bintang, ianya dapat dilihat dari segi latarbelakang, tenaga  profesional, taraf penduduk dan kepercayaan atau ideologi yang sama telah membawa kepada keefisienan Bukit Bintang. 

 
 Keefisienan Bukit Bintang sangat menitikberatkan faktor-faktor fizikal seperti kemudahan pengangkutan awam, 

kemudahan tempat membeli-belah

 
dan kemudahan hiburan.

6 comments:

 1. bukit bintang dunia bershoping!! i like

  ReplyDelete
 2. kenapa dikatakan global village...??

  ReplyDelete
 3. kedai mngurut j bnyk kt sane...ko xnk kaji k

  ReplyDelete
 4. akan diusahakan...mintak dana dari ko..baru aku kaji...hahaha

  ReplyDelete
 5. Assalamualaikum wbt...
  Tidak keterlaluan untuk menyatakan bahawa Bukit Bintang merupakan salah satu bandar yang paling terglobalisasi di Malaysia. Perkara ini dapat dilihat daripada sudut kepelbagaian penduduknya, perniagaan, life style, dan lain-lain.. Cuma yang menjadi persoalan, mengape Bukit Bintang diibaratkan sebagai Global Village??? mengape tidak global town ke, global city ke, metro global @ ape2??

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...