Search This Blog

Sunday, 18 December 2011

Media Global dan Muzik

Muzik televisyen MTV yang dapat menembusi lebih daripada 100 buah negara dengan penonton dianggarkan sekitar 340 juta isirumah (McPhail, 2002). Industri muzik adalah satu industri yang besar yang dianggarkan mempunyai jumlah jualan sebanyak US$40 billion setahun. 5 syarikat utama yang mendominasikan industri ini adalah Vivendi Universal Music Group (Perancis), Sony Music (Jepun), EMI group (United Kingdom), Warner (Amerika Syarikat) dan Bertelsmann (Germany).

           Perkembangan MTV adalah satu fenomena yang tidak asing lagi pada zaman sekarang. Muzik diadun dengan visual video telah menarik ramai penonton sasarannya yang berumur di antara 12 tahun hingga 34 tahun. Siaran MTV yang disiarkan 24 jam sehari 7 hari seminggu dipancarkan melalui satelit seluruh dunia. Penonton dapat menikmati muzik yang disiarkan serentak dengan penonton di tempa lain. Bagi menarik lagi penonton untuk menonton, MTV telah mewujudkan jenama tempatan seperti MTV Asia MTV India, MTV Europe, MTV Mandarin dan  MTV Latino. Program ini telah diberi nafas baru  tetapi kebanyakan disiarkan masih lagi lagu-lagu barat atau setidak-tidaknya irama barat dengan lirik tempatan. Dalam konteks ini MCPhail (2002) menyatakan bahawa MTV bukan sahaja menyebarkan muzik kegemaran remaja sahaja tetapi juga mempengaruhi ekonomi global serta corak budaya popular global. 

Sebagai contoh  
 K-POP
1 singkatan pop Korea atau muzik popular Korea. Satu genre muzik yang terdiri daripada electropo tarian, hip hop, rock dan R&B muzik yang berasal di Korea Selatan.  Di samping itu, muzik K-Pop telah berkembang menjadi satu cabang kebudayaan yang pupular dalam kalangan remaja dan dewasa muda di seluruh dunia, menyebabkan minat yang meluas dalam fesyen dan gaya penyanyi kumplan K-Pop
seperti Super Junior

Maher Zain juga ada cerita yang dapat kita bincangkan mengenai pengaruhnya terhadap ekonomi global serta corak budaya popular global.
             Maher Zain lahir 16 Mac, 1981 di Tripoli, Lubnan Islam Sweden R & B penyanyi, pencipta lagu dan pengeluar muzik yang berasal dari Lubnan. Album sulungnya adalah Thanuk You Allah, album di peringkat antarabangsa yang berjaya dengan pengaruh agama Islam yang kukuh, telah dikeluarkan pada tahun 2009. Maher Zain mencipta fenomena baru di mana seluruh dunia menerima lagu-lagu beliau yang lebih ke arah keagamaan. Sehinggankan beliau merakamkan salah satu lagu hits beliau iaitu Insyallah telah dirakamkan dalam versi Bahasa Melayu. Hal ini membuktikan bahawa perjuangan beliau dalam mendakwah melalui lagu dan nyanyian amat-amat mempengaruhi masyarakat di Malaysia dan tidak lupa diseluruh dunia juga.


          Dari sudut antoropologi, keperluan muzik kepada kehidupan manusia amat tinggi, dan muzik menjadi elemen penting dalam kehidupan tradisi bagi smeua kaum. Hal ini bermaksud masyarakat Asia, muzik kuasa ada kuasa mistiknya apabila cara ritual mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan muzik.No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...